Maatwerk

Tijdens het maken van RTL Woonmagazine merk ik altijd dat veel mensen niet goed weten hoe ze hun huis moeten inrichten. Omdat ik er zelf veel mee bezig ben, vergeet ik dat de meesten het lastig vinden om keuzes te maken.

Als je bank A koopt, welke stoel neem je dan daarbij: die ernaast staat in de showroom? Dezelfde als de buren? Een heel gek exemplaar, of juist een model dat bij de bank past? Of neem je een hoekbank met een chaise longue, dan hoef je helemaal geen stoel meer te nemen. Ook laten veel mensen zich nog gijzelen door ‘het kastje van oma’: daardoor moet de hele inrichting landelijk of klassiek zijn. Anders past het kastje niet!

Als je een huis gaat inrichten, dan is sfeer natuurlijk heel belangrijk. Maar de indeling is essentieel: hoe ga je jouw huis gebruiken? Waar ben je het liefst en op welk moment? En met wie en voor hoe lang? Die vragen moet je beantwoorden voordat je ook maar één meubel koopt. Vaak laten we ons leiden door de ruimte, door wat het huis je lijkt op te leggen of wat een projectontwikkelaar handig vond om te bouwen. Maar laat dit los: elk persoon heeft andere wensen. En jouw huis moet aan jouw wensen voldoen en niet andersom.

Veel mensen denken pas na over de indeling van een huis nadat ze het huur- of koopcontract hebben getekend. Gelukkig kun je met maatwerk altijd alsnog jouw huis aanpassen aan jouw wensen:

  • Een boekenkast die netjes tot aan het plafond doorloopt en in dezelfde kleur wordt gespoten als de wanden, valt prachtig weg.
  • Een vaste bank aan één kant van een eettafel geeft opbergmogelijkheden én zorgt dat je de tafel meer richting de muur kunt schuiven.
  • Een halfhoog muurtje van MDF van bijvoorbeeld 110 cm hoog is een prima room divider tussen een open keuken en de rest van de kamer.
  • Zet hetzelfde type kastjes achter elkaar tegen de lange wand in je woonkamer. Zo ontstaat er één lang meubel die je meerdere functies kunt geven: een tv-meubel, opbergplek en of extra zitplek.
  • Plaats een hout plaatje voor de bovenlichten boven deuren en schilder het in dezelfde kleur als de deur. Daardoor lijkt jouw kamer optisch hoger.
  • Extra brede vensterbanken bieden een goede plek voor mooie accessoires en verbloemen mooi lelijke radiatoren.

Kortom: kies voor meubels met maatwerk en zie hoe rustig het wordt. Geen budget voor een goede timmerman? Met Besta van IKEA kom je al een heel eind!

Succes met meten!