Voorspellen en inbeelden

Als je terug gaat naar het bestaan van de mens dan is eten, een dak boven je hoofd en kleding vrij essentieel. Als het goed met ons gaat kunnen we keuzes maken en kiezen we vaak snel wat ons het meest bevalt; eten kopen we kant en klaar, kleding regelen we online maar een huis inrichten gaat nou net niet zo makkelijk.

Bij interieur en wonen moeten we gaan voorspellen en inbeelden wat we denken dat we prettig vinden en wat we daarvoor bij elkaar moeten zetten om de juiste sfeer te creëren. Die sfeer moet er mooi uitzien maar natuurlijk vooral van toepassing zijn op al onze woonrituals. Woonrituals zijn de momenten die de revue passeren als het om het prettig en ontspannen gebruiken van je huis gaat.

Een borrel met vrienden op zaterdagavond, thuis werken, een kop koffie in de ochtend op je vrije dag, samen eten in de keuken of spelen met je kinderen. Een huis is naast het mooie plaatje vooral een gebruiksvoorwerp dat goed moet functioneren; een prachtig huis dat klopt als een bus maar in gebruik geen stand houdt, is echt geen pretje. Helaas is zo’n 65% van onze interieur zoektocht gebaseerd op deze statische manier van wonen.

Doseren is hierbij natuurlijk wel van belang; een zitkamer die zich gedraagt als één grote opbergdoos of “verander display” is namelijk ook weer niet de bedoeling. Er is genoeg DIY advies te vinden online, hoe mooi je kan opbergen en hoe je dit zelf in elkaar kan klussen.

Een fijn interieur moet je ontwikkelen en naar je hand zetten en is een groeiproces van verschillende aspecten die met elkaar in balans moeten komen. Mijn vak bestaat voor een groot deel uit het inbeelden en voorspellen hoe de woon- en verblijfsbeleving er uit komt te zien. Daarnaast is het dan zinvol om te kijken welk type mens je bent en welk type materialen daarbij horen. Veel mensen zijn niet in staat zich hier een voorstelling van te maken, waardoor ze al snel de plank mis slaan.

Het is vergelijkbaar met koken; weet welke smaken samen een nieuwe dimensie opleveren en je ervaart de ingrediënten bij elkaar als een spannend gerecht.

Dat veel op pad gaan en keuzes maken uit alle onderdelen die het interieur te bieden heeft, wil nog niet zeggen dat hier een geweldig smaak combinatie uit voort vloeit. De inschatting kunnen maken wat goed bij elkaar staat en bij elkaar een meerwaarde oplevert is een zintuig dat je bezit of niet, maar in ieder geval kan ontwikkelen.

Hoe dan ook is het altijd zinvol om eerst, al dan niet met hulp, een inschatting te gaan maken van jouw manier van leven en welke mate van durf in uitstraling je daar aan wilt koppelen. Na deze analyse ga je pas van start met het bepalen van de juiste stijl en smaak keuze.

In onze studio doen we niet anders, dan eerst een sessie plannen waarin deze analyse goed wordt toegepast. Daarna gaat er een wereld aan aanbod voor je open op het gebied van inspiratie maar wel een die beter gestuurd is en tot resultaat leidt.